Tehnike relaksacije: Za opušteno telo i smiren duh

Modernom čoveku današnjice gotovo je nemoguće da izbegne stres sa kojim se susrećemo svakog dana – problemi na poslu, u ličnim odnosima, loša finansijska situacija, gužve u saobraćaju i prevozu, društvene mreže, grupna dopisivanja, gomila obaveštenja, bombardovani smo sadržajima sa svih strana. Kao da negde jurimo ceo dan, od sastanka do sastanka, druženje sa prijateljima, partnerom, porodicom, spremanje hrane, a u trenucima relaksacije opuštamo se kućnim poslovima.

Zaista malo vremena posvećujemo sebi, i tako iz dana u dan. Svako od nas je sigurno bar jednom u životu osetio  simptome stresa  i anksioznosti – znojenje dlanova, nervozu, grčenje u želucu, ubrzan rad srca… Iako smo svesni da nakupljeni stres može dovesti do velikog broja tegoba i bolesti – nalazimo razne izgovore i ne preduzimamo gotovo ništa da se rešimo stresa.

Dobra vest je da ne moram da sedimo i čekamo da nas on potpuno proguta, već možemo da učinimo nešto što će nam pomoći da se s njim izborimo i sačuvamo svoje mentalno i fizičko zdravlje.

Tehnike relaksacije su odličan alat uz pomoć koga možete ublažiti i eleminisati stres. Relaksacija ne predstavlja samo smirenje uma ili uživanje u nekom hobiju ili stvarima koje nas vesele, već je njen glavni cilj usmeren na smanjenje stresa i štete koju stres nanosi našem telu. Tehnike relaksacije je lako naučiti, a njihova najveća prednost je što kada ih jednom savladate, možete ih koristiti bilo gde i u bilo kom trenutku – pogotovo u trenucima u kojima imate osećaj da vam je svega jednostavno previše.

Osim što su dobre za smanjenje količine stresa tehnike relaksacije mogu biti od pomoći i kada želimo da umanjimo napetost, anksioznost, tremu ili jednostavno želimo da se sklonimo od svakodnevnog haosa.

Ova radionica je pravi način da posvetiti više vremena sebi i da naučite kako da i nadalje to radite.

Predavač

Katarina Mladenović

U radu se vodim Bernovom izrekom da smo po rođenju svi “prinčevi i princeze” koji kroz  proces civilizacije i odrastanja razviju neku drugu, ne tako pozitivnu sliku o sebi, a da radom na sebi ponovo možemo aktuelizovati  svoje osnovne vrednosti i kapacitete i osloboditi sve svoje zaboravljene potencijale. Na svojim kursevima i radionicama koristim  proaktivan i iskustveni način rada, usmeren na sticanje iskustva i međusobnu razmenu ideja, što polaznicima omogućava da naučeno na treningu odmah i praktično primene i lakše usvoje.