Profesionalna orijentacija

U životu je dovoljno biti pametan samo dva puta. Kad birate zanimanje i bračnog druga. Ko oba puta promaši, mora biti pamatan celog zivota. – Duško Radović

Kao što Duško Radović kaže, kvalitet života i nivo zadovoljstva jedne osobe u velikoj meri zavisi i od toga da li se profesionalno bavi poslom koji joj odgovara. Posao čini veliki deo naših života. Na njemu provodimo mnogo vremena, on je mesto na kojem realizujemo svoje potencijale i gradimo svoj identitet. Ukoliko napravimo grešku prilikom izbora zanimanja tokom života dolazi do nezadovoljstva, povećanog rizika od povreda na radu, manje produktivnosti, manje zarade, smanjenog kvaliteta međuljudskih odnosa itd. Ipak, nije lako doneti dobru profesionalnu odluku. U današnje vreme pri donošenju ove odluke u jednačinu ulazi mnogo faktora: naša interesovanja i želje, naše sposobnosti, naše osobine, šta je to što volimo, da li nam je školovanje za taj posao lako dostupno, da li je posao perspektivan, da li se lako dolazi do zaposlenja, preporuke nama bliskih ljudi…

Najčešće su osnovci i srednjoškolci ti koji se susreću sa ovom odlukom, ali se ona javlja i kod osoba koje su nezadovoljne sadašnjim poslom, a nisu sigurne u kom daljem pravcu da krenu.

Ukoliko ste srednjoškolac koji ne zna šta dalje posle srednje škole, roditelj koji ne zna u koju školu da upiše dete ili želite da menjate posao, profesionalna orijentacija vam može pomoći da bolje upoznate svoje lične sposobnosti i nedostatke, da lakše donesete odluku i zaštitite se od neprijatnosti, razočaranja i neuspeha.

Profesionalna orijentacija podrazumeva psihološko procenjivanja sposobnosti, ličnosti, interesovanja, motiva i očekivanja sa ciljem da vam pomogne i pruži podršku u donošenju profesionalne odluke. Spajanjem ličnih osobina pojedinca (sposobnosti, interesovanja, motivacija i vrednosti) i realnih mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja kroz profesionalnu orijentaciju nastoji se da se pojedincu olakša da donese profesionalnu odluku.

Profesionalna orijentacija sprovodi se „1 na 1“. Započinje razgovorom sa psihologom o vašim očekivanjima, interesovanjima, željama, dilemama i preferencijama. Nakon toga se pristupa testiranju vaše ličnosti, vaših sposobnosti i interesovanja, kao i tumačenju rezultata dobijenih na testovima.

Testovi nam omogućavaju da otkrijemo kakav je vaš karakter i kakav posao ili struku bira osoba kao što ste vi, kakve su vaše kognitivne sposobnosti i u kojoj struci se mogu najbolje upotrebiti i šta je to što vas ustvari zanima i u kojoj struci biste voleli da provedete trećinu svog života.