Tehnike efikasnog učenja

Ovaj trening namenjen je svima – osnovnoškolcima od 4. do 8. razreda, srednjoškolcima, studentima i odraslima. Metodologija rada i grupe prilagođene su uzrastu polaznika.

Svako će na ovom treningu usvojiti set veština uz pomoć kojih će učenje učiniti lakšim i bržim i mnogostruko poboljšati svoju sposobnost i efikasnost učenja. Trening je praktičan i sastoji se iz obrade, demonstracije i uvežbavanja tehnika.

Na ovom treningu naučićemo:

 • Kako učenje funkcioniše, koje su faze učenja i kako organizovati gradivo i učenje
 • Kako održati koncentraciju i motivaciju prilikom učenja
 • Tehnike brzog čitanja putem kojih možemo poboljšati svoju brzinu čitanja za minimum 50% uz zadržavanje razumevanja i prisećanja
 • Tehnike mentalnih mapa putem kojih gradivo možemo predstaviti deduktivno i kreativno uz pomoć asocijacija kako bismo lakše obradili i zapamtili informacije
 • Memorijske tehnike putem kojih aktiviramo dugoročnu memoriju i možemo brzo i lako zapamtiti bilo koju definiciju, nabrajanje, klasifikaciju, numeričke vrednosti (godine, datume, formule…) i putem kojih se možemo lako prisetiti svega zapamćenog

Napredak je vidljiv i merljiv svakog trenutka kroz niz vežbi i provera koje radimo. U toku treninga radimo i na prilagođavanju tehnika potrebama polaznika, tako da su tehnike na kraju treninga potpuno usvojene i primenljive.

Pored toga polaznici dobiju i savete za dalje vežbanje i primenu tehnika, kao i besplatne online i lične konsultacije koje uvek mogu zakazati po potrebi.

Zbog čega je efikasno učenje veština za 21. vek?

Svako od nas je sigurno često imao izazove u učenju – neko više u osnovnoj školi, neko u srednjoj, često na fakultetu ili čak i nakon fakulteta…

Činjenica je da je učenje jedna od najneophodnijih veština čoveka, a pogotovo danas u 21. veku, kada smo suočeni sa sve više novih informacija, ometajućih faktora i promena sa kojima se svakodnevno suočavamo. Moramo biti sposobni da sve efikasnije i brže učimo kako bismo se izborili sa svim izazovima u toku školovanja i studija, a i nakon toga, kao odrasli ljudi u svojim karijerama i na polju celoživotnog obrazovanja.

Zbog čega kažemo da je učenje „veština“ koja treba da se razvija?

 • Zato što učenje, pored toga što je naša urođena sposobnost, zavisi i od mnogo faktora.
 • Pre svega način na koji učimo određuje koliko ćemo biti uspešni u tome, a neki načini i tehnike učenja su efikasniji od drugih.
 • Zatim način učenja treba uskladiti sa time kako funkcioniše naš mozak i centri za obradu informacija i pamćenje u našem mozgu.
 • Na efikasnost učenja utiču i faktori poput koncentracije, motivacije i organizacije – moramo znati kako da održimo koncentraciju i motivaciju i organizujemo učenje na pravi način.
 • Treba se izboriti i sa negativnim emocijama koje možda imamo u vezi sa učenjem ili sa dosadom gradivom, tako što ćemo učenje učiniti zanimljivijim i naučiti kako da kreiramo ciljeve u učenju.
 • I da, postoje „Tehnike efikasnog učenja“ koje nam mogu omogućiti da učimo lakše i brže tako što ćemo razviti veštine brzog čitanja, mapiranja i organizacije gradiva i memorijskih tehnika za dugoročno pamćenje i lakše prisećanje.

U životu učimo mnoge stvari, ali možda najvažniju propustimo – a to je da naučimo kako da učimo… Sada je pravi trenutak da to ispravimo i da savladamo Tehnike efikasnog učenja!

Povezane teme